Menu

Mindfulness door de dag heen

Mindfulness door de dag heen, 5 tips die kwalificaties in het jezelf en anderen voorbij lopen omdraaien.

Mindfulness trainen is eigenlijk te gek voor woorden: hoe moeilijk kan het zijn om aandacht te geven aan wat voor je voeten ligt, je te verwonderen over alles wat je door de natuur aangereikt wordt, van de overwaaiende wolken tot het bewegen van je tenen, mee te gaan met de stroom van het leven?

Het lijkt toch moeilijker om je tijd en energie te steken in zaken als je zorgen maken over dingen die nog (zouden) moeten komen, moeten voldoen aan ieders verwachtingen, problemen op je nemen die niet van jou zijn, telkens weer oordelen vellen over anderen en die ventileren, klagen over alles wat anders loopt dan je had gedacht, wezenlijk contact met anderen vermijden….Toch hebben we dààr vaak wel in doorgeleerd en zijn we hooggekwalificeerd in deze zaken, merkbaar aan een hoop onrust en onvrede in het dagelijks leven.

Een kwestie van aftrainen dus; 5 tips voor door de dag heen:

  1. Niet beginnen met rennen maar met stilstaan, hoe sta je er nu voor? Hoe zit je op dit moment? Geef het je volle aandacht en klaar. Kan je vaker doen op een dag.
  2. Niet je lijstje afwerken met ‘to do dingen’ maar beginnen aanpakken waar je nu energie voor voelt, hou contact met die stroom. 3.
  3. Sla geen lunch en pauzes over maar maak regelmatig een break. Eet je appel of mandarijntje met volle aandacht, drink je thee of koffie met al je zintuigen. Nee, niet multitasken. Een eindje omlopen kan, kijk gewoon om je heen.
  4. Reageer niet de hele dag door onmiddellijk op prikkels van buitenaf; mensen om je heen, krant, mobieltje maar zoek steeds even de stilte en rust in jezelf op, waar in je lichaam is die te vinden, in je buik, in je tong of je pink?
  5. Als je eigenlijk ‘O stomme een eikel’ of ‘Wat een trut’ wil zeggen, omdat je ergernis gewekt is, leg de woorden dan als het ware in je hand en leg je andere hand erop. Zo kostbaar zijn ze niet dus laat je ergernis weer vrij en stuur een glimlach door alle delen van je lichaam, ook naar je frustratie, je verdriet of je zorgen. Voel wat dit je doet. Wil je die ander ook een glimlach sturen?