Menu

Loopbaan en balans

De waan en waarde van de tijd

mijn zeven wensen

uitgave van A3 boeken
Auteur: Mirjam van Zweeden
met collages van Agnes Swart
17×24 cm
208 pagina”s
ISBN: 978 90 77408 62 9
€15,-, te bestellen bij bol.com
of Krokuscreatie

-levens- loopbaan in balans; het leven van je bestemming

Ter inspiratie een -bewerkt- fragment uit:
‘De waan en waarde van de tijd, mijn zeven wensen’ (uitgeverij A3, door Mirjam van Zweeden:

‘Het werk als trainer op het gebied van communicatie, (zelf-)management en loopbaan vond ik interessant en leuk om te doen. Hierin kon ik mijn eigen stijl in presentatie en interactie en mijn competenties ontwikkelen. Ik leerde in de praktijk veel over hoe mensen zichzelf kunnen volgen; wat hen beweegt om al of niet stappen te nemen om iets in hun leven en loopbaan te veranderen en wat hen stimuleert c.q. tegenhoudt om zich authentiek uit te drukken. Mijn stijl van werken groeide hierin mee.

In de eerste jaren was ik, zoals ook van mij werd verwacht, met de mij toegewezen groep of persoon vooral gericht op het planmatig toewerken naar een betaalde baan, een volgende stap in de carrière of het opstellen van een loopbaanplan op de middellange termijn. Later realiseerde ik me steeds meer dat het voor mij minder gaat om plannen en meer om het volgen van je bestemming. Ook al zeggen we over mensen die hogerop zijn gekomen of beroemd zijn geworden wel ‘die heeft het gemaakt’, die uitspraak zegt uiteindelijk niets over je bestemming, alleen maar over je maatschappelijke positie. Je bestemming ontdek je door te onderzoeken en aandachtig te zijn voor wat er werkelijk toe doet, waarvan je warm wordt, wat je eigenlijk koud laat. Dit proces duurt je leven lang.

Op een scheurkalender van Loesje las ik: “Mijn levensloop valt niet te regelen.|Zo is het maar net. Ik gebruik nu voor mijn werk de term loopbaancoaching in plaats van loopbaanplanning. Daarin zit het volgen van anderen opgesloten . Ik ga ervan uit dat mensen in wezen niet zijn aan te sturen, omdat het leven niet aan te sturen is. Wel kun je mensen die daarvoor open staan, dingen aanreiken om zich bewust te worden van de patronen in hun leven die hen stimuleren of belemmeren om zichzelf te volgen, om inzicht te krijgen in hun profiel en competenties, hun drijfveren, kwaliteiten, vaardigheden en know how.

Je bestemming is voortdurend in beweging. Je leert door te doen, door te ondernemen, te falen, te kiezen, zelfs door af te wachten…. Door te reflecteren op wat je hierin ervaart en opnieuw te kiezen vanuit je positie van dat moment, zet je jezelf ‘in lijn’ met je bestemming. Je hebt geen contrôle over wat er op je pad gebeurt, wat je gaat meemaken maar je kan wel koers uitzetten op basis van je waarden en navigeren in de omstandigheden en beleving van het moment. Het leven heeft oneindig veel verrassingen in petto, maar ook het potentieel  is oneindig in de stroom van het leven.

Voor info over een presentatie over keuzes in de
-levens-loopbaan: info@krokuscreatie.nl

Krokuscreatie brengt potentieel tot expressie

Wilt u meer weten over wat wij doen? Of heeft u een vraag over Krokuscreatie? Wij staan u graag te woord. U kunt ons vrijblijvend bereiken op info@krokuscreatie.nl of ga naar contact.

Ga naar contact