Menu

balans vinden, goed voor een dagelijks portie geluk

De winterperiode in het nieuwe jaar is dé tijd om de balans op te maken over jouw gevoel van balans in je huidige leven. En om opnieuw af te wegen wat belangrijk is om gelukkig te zijn en wat je uit je kracht haalt. Maar waar let je dan op, waartussen wil je eigenlijk het evenwicht herstellen/behouden?

De winterperiode in het nieuwe jaar is dé tijd om de balans op te maken over jouw gevoel van balans in je huidige leven. En om opnieuw af te wegen wat belangrijk is om gelukkig te zijn en wat je uit je kracht haalt. Maar waar let je dan op, waartussen wil je eigenlijk het evenwicht herstellen/behouden? Lees en doe mee en vind je eigen dynamische balans! In welke mate voelde je je in evenwicht het afgelopen jaar?

Geef een cijfer dat nu in je opkomt. Waar had dat mee te maken? Waardoor zou dit cijfer hoger kunnen worden het komende jaar, waar geef je dan aandacht aan, waaraan juist niet of minder? Neem je opgedane ervaring en wijsheid hierin mee! Hoe kan je positieve invloed uitoefenen op jouw persoonlijke evenwicht tussen:

  • werk(zaamheden), betaald of onbetaald – privétijd; balans tussen verplichtingen, de structuur die werk je geeft en de vrijheid van tijd die je zelf in kunt vullen
  • Actief zijn, mogelijkheden – rust, beperkingen; balans tussen doen wat je aankan, je grenzen verkennen/verleggen en maat houden, luisteren naar je lichaam, opladen.
  • Positieve (taak)spanning – negatieve (taak-)spanning; balans tussen uitdagingen die je graag aangaat en spanning die je frustreert en/of ziek en moe maakt.
  • activiteiten (met mensen) die energie geven- activiteiten (met mensen) die energie geven vragen; balans tussen zin hebben in activiteiten en ertegenaan hikken, er moe of chagerijnig van worden.
  • Je eigen plan trekken – reageren op anderen; balans tussen zelf met initiatieven/oplossingen komen of meegaan met of juist rebelleren tegen waar anderen meekomen.
  • Nieuwe activiteiten – activiteiten die je al doet/kent balans tussen vernieuwing, risico lopen en routine/het vertrouwde.

Balans vinden en houden gaat over verschillende gebieden in je leven, je kan de lijst zelf zonodig aanvullen. Uit balans raken is niet verkeerd en gebeurt dan weer op het gebied van werk of gezondheid en dan weer op het gebied van een relatie. Het is de kunst in opeenvolgende levensfasen en in veranderende situaties af te wegen wat jou goed doet/waardoor je tot je recht komt door de tegenpolen te verkennen. Het proces van balans vinden geeft je kansen om te groeien, je te ontwikkelen in de constante beweging en veranderingen van het leven. In balans zijn geeft een gevoel van welzijn, gezondheid en geluk!